Muutto Ahvenanmaalle

Nyt se on päätetty. Nimittäin muuttaa Ahvenanmaalle ja ruveta AHMUksi (MAMU = maahanmuuttaja, AHMU = Ahvenanmaahanmuuttaja). Sain työpaikan tullirajan tuolta puolen saaristosta, joten tänä vuonna perheen muutto ruotsinkieliseen kuntaan on todellisuutta. Olen jo viimeiset 7 kk kulkenut Turusta Brändöseen töihin joka viikko, ja nyt tuo 93 km työmatka saadaan lyhennettyä 4 kilometriin muuttamalla pysyvästi lähemmäs työpaikkaa.
Ahvenanmaan puolella saaristossa tuntuu kaikki olevan vähän paremmin, mutta myös vähän vaikeampaa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa ostosten teko: pienen lähikaupan valikoima on laadukas ja hyvä, sieltä löytyykin tuotteita laidasta laitaan ja varmasti löytää etsimänsä vaikka joutuu valitsemaan rajatusta valikoimasta. Kauppaan on valikoitu sopivasti lähituotteita paikallisilta, Ålandsmeijerietin maitotuotteita, suurien merkkien edulliset rainbow vessapaperit ja palvelua saat aina iloisella mielellä. Monilla on vanhaan tyyliin tili ruokakaupassa ja asiakkaat tunnetaan ja heihin luotetaan. Hyvä. Sitten on vaikeus: verkkokauppaostokset. Sitähän kuvittelisi että klik ja tuote kiikutetaan ovelle. Ei ei ei... ei niin. Klik ja olet täydessä lirissä pakettisi jäljittämisen kanssa. Paketti eksyy Maarianhaminaan, vaikka kaikella järjellä se olisi nopeampaa kuljettaa tänne saaristoreittiä Kustavista. Sitten tulli tai huolintaliike soittaa ja pyytää tulli-ilmoitusta tekemään jos summat ylittävät jotain 40€. Kun olet tehnyt ilmoituksen ja tullannut kamat, lähtevät ne uudelleen matkaan ja tämä saattaa kestää taas kaksi päivää. Jos ne löytävät saarelle, saattaa ne olla toimitettu joko jonnekin muualle, lojua jossain vain jätettyinä tai eksyä työpaikkasi osoitteeseen. Toki mahdollisuus on että ne oikeasti saapuvat luoksesi. No, joka tapauksessa saat pakettisi joskus, mutta aivan heti sitä ei kannata kotiin odottaa. Vaikeaa.
Pienellä paikalla sitä voi vain uusille ihmisille esitellä itsensä: " moi, olen Ella ja loput tiedätkin jo...". Minusta on jotenkin lohduttavaa että tunnen kaikki naapurini nimeltä, heidän tarinansa pintapuolisin ja kadulla moikataan vastaantulevaa autoa. Turussa en tiennyt kuin lähimmän naapuritaloni asukkaat nimeltä. Ja sekin osaksi vain sen takia että heillä oli sama sukunimi ja postit menivät joskus sekaisin. :)
Venevajat, Brändö (Åva)

Olemme aika paljon täällä jo selvittäneet asioita, mutta suurin on vielä edessä, nimittäin tonttiprojektin käytännön toteuttaminen taloprojektiksi. Suunnitelmana on ostaa tontti kunnalta ja rakentaa talo muutaman vuoden kuluttua. Täältä ei saa ulkopuolinen ostaa, omistaa tai hallita kiinteää omaisuutta tai harjoittaa yritystoimintaa ilman kotiseutuoikeutta. Näitä sääntöjä ollaan lievennetty muutamia vuosia sitten ja tätä mekin nyt hyväksikäytämme taloa suunnitellessamme. Ahvenanmaalta taloa himoitsevan on kuitenkin otettava muutama seikka huomioon:

 • Kiinteistön tontin tulee olla alle 4000m2 ja sijaita kaavoitetulla alueella
 • Talo tulee rakentaa pysyvää, ympärivuotista asumista varten ja kuntaan tulee muuttaa jo rakennusta suunniteltaessa
 • Kyseiselle kiinteistölle tulee hakea ostolupaa maakuntahallitukselta ennen kaupantekoa. 

Käytännössä kun on löytänyt sopivan tontin tai talon, tehdään esisopimus ja haetaan ostolupaa kyseiselle kiinteistölle. En oikein ymmärrä, miksi esisopimusta tarvitaan kunnan kanssa tonttikauppoja tehdessä, mutta sellainen nyt vissiin vain vaaditaan. Esisopimuksessa on ehtona kaupan toteutumiselle, että lupa ostoon saadaan. Ellei lupaa jostain syystä saataisi, esisopimus raukeaisi. Ostolupahakemukseen tarvitaan liitteeksi: 
 • Ostajien virkatodistukset maistraatista
 • Ostajien kotipaikkatodistukset maistraatista
 • kopio esisopimuksesta (föravtal / köpbrev)
 • kyseisen kiinteistön kiinteistörekisteriotteet Ahvenanmaan maanmittauslaitokselta
 • tontin/kiinteistön kartat 1:10 000, joissa on erikseen kyseinen tontti merkittynä
 • selvitys muutosta kuntaan tai suunnitelma muutosta ellei asu jo kunnassa
 • Kunnanjohtajan tai muun muutettavan kunnan virkamiehen laatima suosituskirje eli "motivaatiokirje"
 • Ostolupahakemus maksaa n. 160€ ja siinä kysytään mm. kaikki kytkökset Ahvenanmaalle muihin mahdollisiin sukulaisiin sekä muita käytännön tietoja. Lupa tulee hakea yhdessä samalla hakemuksella jos ostaa kiinteistön puoliksi puolison kanssa. 
Minulta ainakin jäi jotenkin huomiotta nuo liitteet ja jouduin niitä sitten täydentelemään jälkikäteen sähköpostilla. Mutta onneksi nyt saatiin lupa vihdoin kesäkuun alussa kun hakeminen polkaistiin käyntiin maaliskuun lopulla. Ihan nopeaa on heidän käsittelynsä jos vain hakija osaa laittaa kaikki tarvittavat liitteet ekasta kerrasta oikein matkaan. :) 
Seuraava askel on siirtää rahaa tontista, siitä lisää myöhemmin. 
Bellarshamnin tontti mereltä. Se on tuo kalju kallion laki, johon talo tulee. 
Muuttoa täytyy nyt alkaa miettiä toden teolla. Sitä varten ei tarvitse kuin tehdä normaali muuttoilmoitus maistraatin verkkopalvelussa, mutta jos haluaa auton tuoda tänne, on muutosrekisteröinti ja -katsastus ahvenanmaan kilpiin tehtävä 30 vkr kuluessa kirjojen siirtämisestä. Kiire tulee, jos meinaa päästä lautoilla Marikseen asti näin kesäsesonkina. Muutoinkin ihme meininkiä, sillä jokaisesta lampunjalasta ja sohvapöydästä pitää ilmoittaa tullille muuttotavarailmoituksella. Käytäntö on sama kuin jos vaikka Japaniin muuttaisit. Vaikkakin muutat suomen sisällä. Autovero pitää maksaa sitten jos tuo auton fastlandetin puolelta mannersuomesta tai vaikka ulkomailta ihan mistä tahansa muualta ja et tuo sitä muuttotavarana. Vähän tyhmää, kun veroviranomainen on samassa kassassa kuin mannersuomenkin puolella maksella veroja ns kahteen kertaan jos ne on jo maksettu mannerssuomeen jonkun muun toimesta ja ostat hältä auton sieltä. Plaah. Vaikeaa. 
Tein tänään retken Föglöseen työn merkeissä. Keli oli mitä parhain repostella menemään kirkkailla aalloilla. Föglöstä löytyy rantaravintola, jossa söimme kalapöydän lounaaksi. Sorttia oli aikaste montaa ja voin suositella piipahtamaan jos nyt sattuu ohi veneilemään! 

Punatiilikattoinen rantaravintola kuvassa keskellä / Föglö. 

Kommentit

Suositut tekstit