Auton rekisteröinti Ahvenanmaalle

Olemme nyt tuoneet auton kolmasti Ahvenanmaalle eri tavoin ja valitettavasti se on ollut hirveän selvittelytyön takana miten tulee kussakin tilanteessa toimia oikein. Väännetään nyt vielä rautalangasta askeleet mitä tarvitsee tehdä. Vaihtoehtoja siis on vuonna 2018:
1. Auton tuonti Ahvenanmaalle muuttotavarana
2. Auton tuonti Ahvenanmalle Suomesta
3. Auton tuonti Ahvenanmaalle ulkomailta (me toimme Ruotsista)


1. Auton tuonti Ahvenanmaalle muuttotavarana
Vaihtoehto 1 tulee tehdä 30 päivän sisällä muuttoilmoituksen tekemisestä, jottei arvonlisaveroa tulliin tarvitse suorittaa. Hommaa seuraavat paperit valmiiksi niin sinun ei tarvitse säheltää viranomaisten kanssa:

 • Rekisteripaperit OSA 1 ja OSA 2 Trafilta. Molemmat osat pitää olla paperisina, ei poikkeuksia. 
 • Vakuutustodistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta ruotsiksi. Vakuutustodistuksessa tulee lukea auton tietojen lisäksi vakuutuksen alkamispäivämäärä. Siis päivämäärä, josta vakuutus on kyseisellä autolla alkanut. If:ltä tätä sai pyytää monta kertaa ja vasta kolmannella kerralla lähettivät oikeanlaisen paperin sähköpostitse ( oli nimellä "Kundmeddelande", joka alkoi sanoilla Vi bekräftar att....). 
 • Kauppakirja jos tämä on tallella tai auto on kovin uusi. 
Mene ensin tulliin VikingLinen terminaalissa Maarianhaminassa näiden papereiden kanssa ja pyydä heiltä tullauspäätös. Tullauspäätös on alv 0, koska tuot auton muuttotavarana. Mitään ei tarvitse tässäkohtaa tullille maksaa. 

Sitten mene Maarianhaminassa katsastuskonttorille ( www.fma.ax ) kaikkien papereitten kanssa. Sinulla on siis mukanasi: Rekisteripaperit OSA 1 ja OSA 2, vakuutustodistus ja tullauspäätös.
Hoida homma tiskillä ja pyydä rekisteröintiä Ahvenanmaalle. Aikaa ei tarvitse varata jos se on käytössä ja paperit kunnossa. Rekisteröinti maksaa noin 65 euroa ja saat kilvet mukaasi heti. 

2. Auton tuonti Ahvenanmalle Suomesta
Tee samoin kuin vaihtoehdossa 1, mutta sinun pitää maksaa tulliin arvonlisävero / tullimaksu autosta. Ota tästä tullauspäätöksen lisäksi myös kuitti mukaan katsastuskonttorille. 
Meillä tullimaksu oli 2000 euron arvoisesta autosta 36 euroa. Alle kymppitonnin autossa muutaman satasen luokkaa. 

3. Auton tuonti Ahvenanmaalle ulkomailta
Ostimme auton Ruotsista yksityiseltä myyjältä. 
 • Auton paperit DEL 1 ja DEL 2 sekä kauppakirja.  Teimme kauppakirjan käsin vapaamuotoisesti ja saimme rekisteritodistukset DEL 1 ja DEL 2 mukaamme myyjältä. 
 • Tee käyttöönottoilmoitus verottajalle.  Ajoimme vanhan omistajan ruotsin kilvillä auton lauttaan ja teimme käyttöönottoilmoituksen verottajalle heti verkossa . Todistus tulee olla mukana autossa kun sillä ajetaan. Voit ajaa autoa Suomessa ennen rekisteröintiä kun sinulla on tämä ilmoitustodistus ja vakuutustodistus mukana autossa. 
 • Ota liikennevakuutus autolle.  Soitimme vakuutusyhtiöön (IF) ja otimme liikennevakuutuksen autolle idnumeron ja vanhan rekisteriotteen perusteella. Huom! Ilman vakuutusta ja käyttöönottoilmoitusta ei autoa saa ajaa Suomessa. Pyydä vakuutustodistus vaikka sähköpostiisi. 
 • Tee autoveroilmoitus verkossa.  Autoveroilmoitus tulee tehdä 5 päivän sisällä tuonnista, teimme sen heti verkossa. Päätöksessä kestää muutamia päiviä. Autovero pitää maksaa ennen rekisteröintiä Suomeen. 
 • Käy Tullissa hakemassa Tullauspäätös.  Tulli tarkastaa rekisteripaperit DEL 1 ja DEL 2, kauppakirjan sekä varmistaa että olet tehnyt käyttöönottoilmoituksen ja ottanut vakuutuksen. Maksa tarvittaessa arrvonlisävero / tullimaksu autosta. Meillä ei noin kolmen tonnin saabissa tullut mitään maksettavaa koska oli yksityiseltä myyjältä, verokanta Ruotsissa oli 25 % ja auton hinta halpa. 
 • Varaa katsastusaika konttorilta.  Et voi katsastaa autoa ennen kuin verotuspäätös on tullut ja olet saanut kuitin veron maksamisesta. 
 • Maksa autovero, kun päätös tulee.  Ota kuitti talteen. 
 • Katsasta auto. Mukana tulee olla nyt:
  • rekisteriotteen DEL 1 ja DEL 2 
  • kauppakirja
  • todistus liikennevakuutuksesta
  • tullauspäätös
  • käyttöönottoilmoitus todistus
  • autoverotuspäätös sekä kuitti autoveron maksamisesta Suomeen.
Tämä maksaa katsastusmaksun ja rekisteröintimaksun verran. Reilun satasen luokkaa. 
Varaudu maksamaan autostasi siis noin 30% enemmän mitä kauppasumma on (tullit, verot ja rekisteröinnit). 


Kuulostaa paljon vaikeammalta mitä oikeastaan on. Homma vaikeutuu vasta sitten jos et ole saanut papereita kasaan oikeassa järjestyksessä. 

Kommentit

 1. Luultavasti samat asiat on tehtävä mikäli auton tuo Suomeen ulkomailta? En siis tiedä onko Ahvenanmaalle ulkomailta tuodussa autossa eri asioita tehtävänä kuin muualle Suomeen tuodussa autossa. Vanhan auton katsastus täytyisi tehdä ja olen harkinnut ulkomailta uuden auton ostoa. On kuitenkin paljon asioita otettava selvästi huomioon autoa tuodessa ulkomailta. Kiitos näistä vinkeistä mitä ottaa huomioon! https://www.omakatsastus.fi/toimipaikat/vantaan-omakatsastus-oy-ita-hakkila

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit