Rommi-rusina parfait

Lähes joulu! Huh huh! Tässä syksyssä on tapahtunut niin paljon kaikennäköistä, etten ole ehtinyt päivittää blogiani äitin ainaisesta painostuksesta huolimatta. Niin surullisia, kuin iloisiakin tapahtumia on mahtunut tähän vuoteen, mutta keskitytään nyt niihin iloisiin kuulumisiin. Ensinnäkin, pääsin ruotsin kurssin läpi. Uskomatonta. Toiseksi teimme koulussa rysän. Siis ihkaoikean rysän, jonka ryhmämme kanssa suunnittelimme, piirsimme tekniset piirrokset ja kustannuslaskelmat ja teimme sen konkreettisesti niin valmiiksi, että kun kevät koittaa, saa sen pyyntiin Tuorlan edustalle.
Nyt on vielä yksi kirjallinen ympäristöterveydenhuollon harjoitustehtävä tekemättä, mutta sen ehtiikin sitten joulun jälkeen. Koulusyksy menikin pohjaeläinten, rysän, ruotsin ja ympäristölainsäädännön parissa painiskellessa. Joulun jälkeen opinnot jatkuvat harjoittelulla; teen sen kummipoikani isän uudessa akvaarioliikkeessä. Käynnistämme uuden merivesialtaan ja mietimme uusia kaloja maahantuontiin. Aika rakettitiedettä tuo merivesiakvaariotoiminta tavalliseen makeanveden akvaarioon nähden, mutta varmasti alalla sitten riittää opittavaa aina merihevosista siipisimppuihin, jotka kaikki ovat liikkeen valikoimissa. Lisäksi opiskelen yritystoimintaa jatkokurssilla sekä kalakantojen hoitoa, joka painottuu kotimaisiin vesistökunnostuksiin ja biomanipulaatioon. Myöhemmin keväällä ennen kesälomaa on vielä tiedossa kalatauti- ja loiskurssi, joka sekin suuritöinen, mutta taatusti palkitseva ja mielenkiintoinen. On se iktyonomiksi opiskelu sitten mukavaa!
Nyt joulunalla olen töissä Börsissä kokkailemassa ja sieltä korviini tarttui muutama hyvä resepti, jotka ajattelin jakaa muillekin kokeiltavaksi. Jouluinen rommirusina-parfait (jäädyke) ja aronialiköörin ohje. Itse tein jo tuota jäädykettä vähän soveltaen (likööri 43:lla) ja voin sanoa että se on perinteiselle puolukka-karpalo- linjaiselle jäädykkeelle oiva ja kokeilunarvoinen vaihtoehto. Tietysti täytyy tykätä todella alkoholin ja rusinan yhdistelmästä. Mutta maku tuo lähinnä mieleen rommirusinajäätelön, joka on suurinta herkkuani! Voisipa jäädykkeeseen lisätä hintsun kaneliakin, veikkaan että sekin toisi siihen lisää jouluntuntua!

Rommi-rusina parfait
***
2 dl rusinoita
1 dl tummaa rommia (tai konjakkia, haluamaasi likööriä esim. Cuarenta 43...)
***
5 dl vaahtoutuvaa kermaa (kuohu, vispi tms...)
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
***
Liota rusinoita rommissa 1-2 päivää jääkaapissa, jonka jälkeen survo rusinat liemineen päivineen sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja kananmunat ja sokeri yhteen toisessa kulhossa. Yhdistä kermavaahto muna-sokerivaahtoon. Lisää vaahdon joukkoon vielä rusina-rommi-sörsseli.
Vuoraa haluamasi vuoka (vetoisuus n. 2 litraa) tuorekelmulla. Voit jättää vuoan myös vuoraamatta, jos teet jäädykkeen kuivakakkuvuokaan. Kaada vaahto vuokaan ja pakasta ainakin yön yli.
Tuorekelmulla vuorattu jäädyke irtoaa vuoasta helposti ja siitä voi sulattamatta leikata paloja ja laittaa loput takaisin pakastimeen. Kelmutettuna herkku säilyy pakastimessa reilun kuukauden, ellei sitä syö ensin!
***


Aronialikööri

***
Mustan aronian marjoja
Sokerilientä
Maustamatonta viinaa
***
Valmista sokeriliemi: liuota kuumaan veteen sokeria suhteessa 2 osaa vettä ja 1 osa sokeria. Anna jäähtyä. Murskaa marjat ja kaada sokerilientä päälle niin, että marjat peittyvät. Anna marjojen lillua sokeriliemessä 2 viikkoa terassilla, parvekkeella, jääkaapissa... kylmässä kuitenkin. Siivilöi ja rutistele marjoista liemi talteen ja lisää maustamaton viina. Pullota ja säilytä viileässä.
***
Paras aika aronialiköörin valmistukselle on syksy, jolloin marjat muutoinkin ovat kypsiä ja pönikän saa terassille kylmään ilman jäätymisvaaraa!
***

Koulun rantaa marraskuussa.

Kommentit

Suositut tekstit