Venäjän kalamarkkinoilla keväämmällä

Huhtikuussa piipahdin työni lomassa Pietarissa kalamarkkinoita vilkuilemassa vähän vientimielellä. Oli sitten upea kaupunki, mutta arvot eivät aivan vastaa tätä heidän länsinaapurinsa maailmaa. Se missä meillä arvostetaan tuoreutta, on siellä tuote sen parempi, mitä kauemmin sen saa säilymään. Sama kylmäsavulohi, jolle me annamme säilyvyysaikaa 14 vuorokautta tai vähemmän, saa siellä viimeisen myyntipäivänsä 90 päivän päästä valmistuksesta. Söisitkö?? Yök! Hiukan epäilyttää mutta kai siihen listeriaankin tottuu elimistö. Suolaprosentit tosin olivat pikkaisen korkeammat, mutta ei kai se silti tuoreena graavatusta kalasta superkalaa tee. Mielenkiintoista, kun kuulemma kaikki "laboratoriotestit" osoittavat kalan olevan vielä syömäkelpoista. Ainakin paperilla. Kaviaaria ja kaviaarinomaisia tuotteita oli sadoittain, samoin kuin purkitettuja herkkuja. Näistä mukaani kotiin tarttui ainakin purkitettua turskanmaksaa, säilöttyjä pikkumustekaloja ja kilohailia öljyssä. Kaikki olivat oikein maukkaita, paitsi mustekalat, jotka lilluivat vedessä ilman mausteita. Olivat kyllä varsin näyttävän näköisiä.
Tuorekalatiskillä lajivalikoima oli enemmän tuolta vieläkin idemmästä/kaakosta, lajeja kun en tunnistanut millään sillä eihän niitä meillä kasva. Pieniä haitakin taisi olla joukossa muutama. Jäitetyt kalat olivat edustavasti tiskissä paikallisessa marketissa esillä, mutta sitten hyllyyn pakatut tuoretuotteet. Mmh, tuoreita eivät olleet taaskaan nähneetkään. Marketissa oli jopa kymmenen metrin jono norsseja kahmimaan, ne olivat tarjouksessa (n.7€kg) kokonaisena. Tuoksusta tunnisti vaikka silmät kiinni :).
Pakastealtaasta sai ottaa irtotuotteita mielensä mukaan kilohinnalla ja muutoinkin se puoli oli todella hyvin hoidettu. Samoin vakuumituotteet, jotka olivat saaneet lähes supertuotteen leiman ja säilyvyyden ja niitä olikin joka lähtöön. Pomoni uskalsi ostaa vakuumiinpakattua kylmäsavupallasta, joka kuulemma oli maukasta mutta liian suolaista.
Ruokamessuilla olevan kalatehtaan edustajan mukaan Venäjältä löytyy kaikkea jo ja tehtaat ovat kymmeniä kertoja suurempia kuin meillä pikkuinen savustamo on. Silti siellä olisi markkinarakoa varmastikin, jos vain tuote on hyvä. Nyt vain venäläisten arvomaailmaa muuttamaan että arvostaisivat tuoreutta ja vähäsuolaisuutta. Se onkin sitten vaikeampi juttu! :)

 Eksyimme myös juolumessuille!!! HUHTIKUUSSA JOULUMESSUT!!!

 Parasta ruokaa tarjosi Venäläinen pieni kotikeittiöravintola. Ei vain ollut harmainta hajua mitä suuhun laitoin mutta se oli ihan mahdottoman hyvää!


 Nevan rannalla. Ja turistikojussa myytiin täytettyä oravaa. Kaunis.

Kommentit

  1. On se hienoo kun pääsee oikeen työmatkoille :) Mielenkiintonen juttu. Komeesti notkuu hyllyt vaikka mitä mut sit taas jos puolet on vähän epäilyttävässä tilassa niin...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit