Talon rakentaminen Ahvenanmaalle

Muutimme tänne työn perässä ja aika pian ostimme myös tontin kauniilta kaavoitetulta ranta-alueelta. Tontit olivat todella kohtuuhintaisia ja kaavan mukaisesti tarkoitettu pysyvään ympärivuotiseen asumiseen. Vielä on naapurissa muutama rantatontti vapaana, mutta suurin osa hupeni todella nopeasti sen jälkeen kun olimme ostopäätöksen tehnyt. Ostoa varten piti olla liuta niitä papereita (kotipaikka - ja virkatodistukset, motivaatiokirje --> ostolupa maakuntahallitukselta --> esisopimus kaupanvahvistajan kanssa...) mutta kaikki meni ihan ok vaikka byrokratiarumbaan sai varata pari kuukautta aikaa. Hyviä puolia täällä Brändössä on että rakennusmääräykset ovat hieman höllempiä kuntakohtaisesti, kiinteistöveroa ei ole ja asiat tapahtuvat omalla kaoottisella tavallaan. Ihmiset ovat joustavia, tavoitettavissa ja ystävällisiä. Rakennusluvat ovat kohtuuhintaisia ja kuntaanmuutto on toivottavaa. Päivähoito on laadukasta ja lapsiin panostetaan. Voin lämpimästi suositella nyt lyhyen parin vuoden kokemuksella hyppäystä tuntemattomaan ja muuttoa saaristoon.
Saimme talolainan rakentamista varten järjestymään yllättävän hyvin ilman että vanhaa taloamme Turussa on myyty. Se tosin on vuokralla ja vuokralaiset aktiivisesti joutuvat osallistumaan sen ylläpitoon. Suunnitelmat rakentamista varten ja budjetit on nyt laadittu. Vain toteutus puuttuu.
Olemme aloittaneet tontilla jo pikkuisen, lähinnä vain "turhia" juttuja, joihin ei rahaa ole kauheasti vaadittu. Rakensimme rantaan laiturin ja tilasimme sorat sekä maatyöt autotallin pohjaa varten. Talon 105 m2, saunamökin 28 m2 ja autokatos-varaston 18m2+26m2 pitäisi mahtua 250.000 euron budjettiin. Tiukalle vetää. Pitää vain muistaa tämä kaikissa materiaalivalinnoissa ja seurata tarkasti ylityksiä sallimatta. Toki varaa on vähän extralle, mutta lisälainaan tarvitaan sitten jo muita vakuuksia ja kovin helposti ei henkinen kantti anna myöden anella takauksia porukoilta. Budjettia ja talon pohjakuvaa voit tarkastella täällä jos kiinnostaa.
Tontin pohja on kalliota, joten paalutuksia tai kalliita perustuksia ei tarvita. Tontti on muodoltaan myös oikein sopiva ja vesi-sekä sähköliittymät hyvällä paikalla, joten lisäkustannuksia tuovia räjäytyksiä ei tarvita. 
Seuraavaksi pitää tilata lupakuvat saunaan. Aloitamme siitä, niin saa talkooporukkaa yöksi saunatupaan itse talon rakentamisen aikana. Käytimme floorplanneria suunnitellessamme pohjakuvia taloon ja saunaan. Emme löytäneet valmista pohjaa, joka olisi sellaisenaan tai edes pienin muutoksin vastannut toiveitamme, joten vuoden pyörittelyn jälkeen on oma suunnitelma lähes täydellinen meille. Lapsia on kaksi, mutta ne tungetaan nyt törkeästi samaan huoneeseen, sillä emme koe tarpeelliseksi uhrata talosta neliöitä enempää makkareiksi. Teininä sitten heille omaa rauhaa löytyy saunatuvasta, se on tarkoitus sisustaa käyttökelpoiseksi vierashuoneeksi, jossa voi myös oma väki viettää aikaa. Itse saunaan tulee "kantovesi" ja lämminvesipata, jolla sen voi lämmittää saunan tarpeiksi. Haluamme saunaan merellistä mökkitunnelmaa, talo saa olla modernisti oma itsensä ilman yhtenevää sisustustyyliä. Luksusta on meille koti ja mökki samassa paikassa ja tällä paikalla se on mahdollista. Kävimme Porin asuntomessuilla katselemassa tunnelmaa, ja alla muutama kiva yksityiskohta, johon silmäni tarttui. 
Kommentit

Suositut tekstit