MAAILMAN VESIPÄIVÄ 22.3.2011


Tänään on World Water Day 2011, tiesittekö sen. Siis YK:n maailman vesipäivä, jonka ajatus on herätellä meitä tähän globaaliin kysymykseen, kriisiin, puhdasta vettä koskien. Maailman vesivarat ovat kuihtumassa kasaan, ei vesi itsessään mihinkään katoa, mutta se muuttaa muotoaan, likaantuu ja häviää hyödynnettävästä muodosta. Hälyttävää on myös se, että maailman vesipakolaisuus on kasvussa, ihmisten muuttoliike puhtaan veden perässä. Maailman isoimpiin valtioihin kuuluva Kiina kärsii akuutista vesipulasta, puhdas juomavesi ei ole jakaantunut tasaisesti kaikkien käyttöön. Toisaalla tulvat aiheuttavat vakavia ongelmia ja pilaavat puhdasta vettä. Pohjavesivarat eivät ehdi uusiutua akuutin käytön takia. Käyttö ei ole kestävällä pohjalla. Olisiko tulevaisuudessa kenties jäävuorten siirtäminen apuna kasvaviin ongelmiin?
Olen siis paraikaa kuuntelemassa seminaariluentoa Kala- ja ympäristöopiston tiloissa vedestä, sen puhtaudesta ja ongelmista, jotka ovat tämänpäivän polttava puheenaihe. Aiheet ovat mielenkiintoisia ja muutamia vinkkejä kotitalouksille on jo tarttunut haaviin:
  • Säästä vettä. Pihistät vesilaskussa, jätevesimaksuissa ja säästät luontoa!
  • Vaihda vanha vessanpönttösi uuteen, jos se vuotaa: Vuotava pönttö tai hana kasvattaa varkain vedenkulutusta.
  • Päivän yllättäjä: käytä tiskikonetta! Älä huuhtele kuitenkaan astioita ennen koneeseen laittoa ja pese vain täysiä koneellisia.
  • Käytä kylmää vettä jos ei ole väliä onko vesi lämmintä vai kylmää. Lämpimän veden tuottamiseen menee paljon enemmän energiaa kuin kylmän veden.
  • Vältä tuotteita, joiden valmistuksessa on kulunut paljon piilovettä. Esim. kupilliseen kahvia (1,25dl) on kulunut piilovettä 240 litraa kun taas kupilliseen teetä vain 35 litraa piilovettä. Piilovesi siis on vettä, joka vaaditaan tuotteen eri valmistusprosesseihin ennenkuin tuote on edessäsi. Yksi kilo naudanlihaa vaatii 16 000 litraa piilovettä ja kilo soijapapuja 1800 litraa piilovettä.Oma vedenkulutukseni on valtavaa ja aion tehdä sille jotain.Vesi on jokaisen perusoikeus.ps. Tiesitkö että joissakin tulvamaissa naisia kuolee tulviin kuusinkertainen määrä miehiin verrattuna. Miksi? Siksi, että nainen ei saa poistua kotoaan mistään syystä ilman miestään.

Kommentit

  1. Aika tylyä toi naisten tulvakuoleminen.... Mulla oli vähän pienempi kuin sulla mutta ihan liikaa silti :/ Varsinkin tiskaamisessa meillä kuluu tosi paljon vettä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit