Auringonlaskussa Airistolla

Sadepäivä saaristossa saikin mukavan käänteen, kun juuri ennen risteilyvieraiden saapumista taivas selkiytyi ja ilta-auringonsäteet pääsivät paistamaan Loistokarille täydeltä terältä. Tänään on taas savustettu kalaa monessa eri muodossa niin lohta, siikaa, silakkaa kuin ahventakin. Lisäksi Loistokarin pöydät notkuivat erinäisistä Vaakahuoneen ahkerien kokkien tekemistä salaateista ja grilli sauhusi kunnolla.
Päivällä kävimme hakemassa kaupungista tuoreet silakat ja tankkaamassa veneen Aurajokisuulla 24h automaatissa. Ihmeellinen kaivuri myös seilasi siinä sataman vesillä: se MELOI kauhallaan itseään pienen lautan päällä kohti ruopattavaa kohtaa. Kummallista ja varsin hassu näky.
Taistelin rikkinäisten myrskylyhtyjen kanssa kuvitellen todella saaneeni edes yhden toimintakuntoon, mutta ilmeisesti sekin oli jouduttu sammuttamaan kun alkoi palaa ja sauhuttaa öljytankistaan. Huomenna taistelu jatkuu noitten ruostuneitten kapineitten kanssa! Kokeilin myös museotuvan takkaa ja hurraa, se toimi jahka tajusin avata pellit ylhäältä ensin. Saimme myös aggregaattimme takaisin, tosin se sammahtelee 5min välein, joten huomenna saunavesien käsinkanto jatkuu.
Tänään tehtiin myös taas takkapuita lisää moottorisahaa käytellen. Yksi ilta olin pimeässä niin kovin kätevä käsistäni, että tein hienon pukin sahaamista varten. Siihen ei tarvittu kuin kasa lautaa ja nauloja. Tuli todella hieno vaikka itse sanonkin.

Ajattelin vielä jakaa mainioitten savusilakkapihvien ohjeen:

Savustetut silakkapihvit (juustoiset)

Silakka fileitä
Hienoa merisuolaa
Kuivattua tilliä (tai tuoretta)
Mozzarellajuustoraastetta

Foliota
Savustusuuni ja siihen ritilätaso
Vuokaspraytä, öljyä tms...

*Vuoraa ritilä foliolla ja rasvaa folio kiinnitarttumisen estämiseksi vuokaprayllä tai sudi öljyllä. Lado fileet samansuuntaisesti nahka alaspäin vuoratulle ritilälle. Ripottele väliin suolaa, tilliä ja mozzarellaraastetta. Päälle toinen file samansuuntaisesti nahkapuoli ylöspäin ja siihenkin hiukan suolaa ja tilliä. Pellille voi laittaa muutaman sokeripalan väriä antamaan mikäli on taikauskoinen. Savustetaan savustusuunissa +80*C niin kauan, että kauniin kullankeltaista väriä on saatu pintaan.* Nam nam!

Silakkapihvien valmistustaVanha laiturin kehikko


Ahomansikka kukkii jo Pakinaisissa


Ruohosipulia saari täynnä


Kukka


Haahka pesii Loistokarin talon nurkalla tuolin alla.

Kommentit

Suositut tekstit