Kauniita kelejä

Ei olisi voinut parempi viikko osua tähän toukokuun puoleenväliin! Joka päivä on ollut hellettä, aurinkoa ja sopivasti tuulta. Tänään taitaa olla viikon ainut puolipilvinen päivä, mutta silti se aurinko jaksaa lämmittää pilven takaa.

Tällä viikolla olemme laajentaneet osaamistamme loimulohen tekoon:

Loimulohi

Lohifile
Loimulauta (tasainen, leveä puulankku)
3 puunaulaa
Merisuolaa (noin 2 dl)


Valeluöljy:
1 dl rypsiöljyä
2 rkl Valkosipulirouhetta
1 reilu tl kuivattua tai tuoretta tillisilppua
*Sekoita öljyyn vsrouhe ja tilli.*

*Suolaa lohifilettä runsaassa merisuolassa noin 1,5-2 h, jonka jälkeen huuhtele file liiasta suolasta. Laita file loimulaudalle ja naulaa se siihen kiinni puunauloilla. Ensin kannattaa tehdä reiänpaikat valmiiksi rautanaulalla (lohesta läpi ja puuhun), jonka jälkeen vasta naulata puunaulat kiinni niin, että lohi pysyy hyvin laudassa eikä tipu pois pystyasennossa. Valele ja hiero file öljyseoksella, se takaa kauniin rusketuksen.
Tue lauta nuotion reunaan kalan pääpuoli fileestä ensin alas (paksumpi puoli) ja anna kypsyä kunnes liha on kypsynyt noin puoleenväliin filettä. Kypsyminen näkyy lihan vaalenemisena ja lopulta file saa kauniin hiiltyneen mustan osan päähänsä, jolloin se käännetään häntä alaspäin. Sopiva tuli ja etäisyys nuotiosta on kädellä mitattavissa: Kättä pitäisi pystyä pitämään fileen päällä noin 10 sekuntia, ei kauempaa, ei vähempää.
Kypsyminen vie noin 2-3 tuntia, kokonaisaika valmistukselle suolauksen kera on noin 5 tuntia.

Kaikki vaan kokeilemaan, ei ole niin kauhean vaikeaa! :)

Kauppareissulle ajelemassa.
Takana Rautakari, jonka ristitsin "Vessakariksi" pienen punaisen vessaa muistuttavan tönön takia.
Ei saarella sitten muuta olekaan kuin tuo "vessa". Ja aallonmuodostuskieltokyltti.


Raakaa lohta menossa loimutukseen. Naulat puuttuvat.

Kommentit

  1. Voi kiitos tuosta ohjeesta! Täytyy kokeilla. Sinulla on ihana, mielenkiintoinen blogi.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset loimulohiohjeesta.Oon kokeillu joskus ja onnistunut kohtalaisesti. Vois kokeilla turskalla. Näyttää olevan tosi mielenkiintoinen tuo sinun työ.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit