Leipäkärpäsen purema

Kyllä, nyt on niin hassusti sattunut että jo useampana aamuna meillä on saatu mennä aamukaffepöytään tuoreen leiväntuoksun saattelemana. Ja kiitos rakkaan yleiskoneeni, jonka joku möi minulle viime syksynä Turun Sanomien jokamiehenmarkkinoilla, siis niillä sanomalehden sivuilla, jotka kuuluvat jokaisen henkisesti jo eläkkeellä olevan mummon ja papan viikko-ohjelmaan. Vähään aikaan paras kierrätysostos! Sillä raastaa porkkanat, suikaloi perunat, vatkaa vaahdot ja vaivaa taikinat, tekee pirtelöt avokin kahvakuularingille ja vaikka mitä! Liikaa en voi ylistää tuota Braunin ihmelaitetta! Kandee ehdottomasti ostaa poies jos joku myy alle sataseen, on sen arvonen! No joo, sikseen mainostaminen, mutta sämpylät on ihana tapa alottaa aamu! Teen ne jääkaappiin kohoomaan valmiiksi pellille ja aamulla vaan uuniin, nam! Varminta on tehdä puolen litran taikina, niin riittää kahdellekin syöntikerralle.

Aamiaissämpylät
***
5 dl kuumahkoa vettä (yli +42, alle +60)
50 g hiivaa tai 1-2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
13 dl vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ohrajauhoja, ruisjauhoja...
 2-4 dl mysliä, vehnäleseitä, auringonkukan siemeniä, pellavaa, porkkanaraastetta tms...
(vähennä jauhoja tarvittaessa)
0,2 dl oliiviöljyä
***
Liuota hiiva, suola ja siirappi reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2/3 jauhoista (tee haluamasi jauhoseos) vaivaamalla ne hyvin ja sitten kokkareroinat, esim. 2 dl porkkanaraastetta ja 1 dl auringonkukan siemeniä. Tämän jälkeen vaivaa joukkoon oliiviöljy. Lisää loput jauhot tarkkaillen jauhon määrää, jota voi vähentää tai lisätä tarvittaessa jos taikina on liian löysää tai kovaa. Sopivaa taikina on kun se alkaa vaivatessa irtoamaan kulhon reunoista, muttei ole niin kiinteää etteikö sormi siihen tarttuisi. Kohotetaan kulhossa kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen leivotaan pelleille (n. 2 peltiä isoja sämpylöitä). Tässä vaiheessa laitetaan pellit jääkaappiin odottamaan paistoa yön yli tai sitten annetaan kohota pelleillä huoneenlämmössä vielä hetken ja paistetaan. Mikäli paistat aamulla, ei sämpylötä tarvitse kohottaa huoneenlämmössä ennen paistamista enää pelleillä. Paista +200*C n. 10-15 min, kunnes ovat kauniin ruskeita päältä.
***

Sämpät kohoamassa pellillä. Näissä on auringonkukan siemeniä, vehnäleseitä ja mysliä.



Doris 5kk.

Kommentit

Suositut tekstit