Ruisleipä juureen

Kaikenlaista puuhaa ollut viimevuosina, enemmän ja vähemmän talon parissa. Olemme siirtämässä perhettä tästä saariston kupeesta enemmän saariston sisälle lähitulevaisuudessa, mutta siitä varmasti enemmän jatkossa.



Innostuin ennen joulua tekemään ruisleipää juuren avulla ja silloin sainkin onnistumaan ahkeralla leipomisella kuukaudessa käyttökelpoisen juuren. Jonka tapoin seuraavalla kuulla kun en jaksanut enää jokapäivä mussuttaa leipää. Se unohtui jääkaappiin pariksi viikoksi kun laiskotti. Etikaksihan se muuttui suvereenisti ja haisi jäätävälle. Homepilkkujen ilmestyttyä en sitten enää edes harkinnut moisen pelastamista vaikka etikkavaiheessa olisi jauhoruokinnalla kenties ollut jotakin vielä tehtävissä. 

Nyt otin muutamia viikkoja sitten asian uudelleen elvytettäväksi ja laitoin kulhoon vettä ja luomuruisjauhoja ja aloin hämmentelemään päivittäin. Ekan viikon jälkeen leivoin ja viime viikolla uudelleen. Tänään on jo kolmas viikko ja nyt uunissa paistuu komeasti ilman hiivaa noussut hapanleipä. Ei se mitään taikaa tai taidetta ole, vaan ihan yksinkertainen juttu:

Ensin tarvitaan kädenlämpöistä vettä ja luomuruisjauhoja. Niistä sekoitellaan jogourtinpaksuinen litku, johon pinnalle ripotellaan vähän jauhoja. Sitten se jätetään yöksi harson alle muhimaan. 

Seuraavana päivänä taas lisätään vähän vettä ja jauhoja ja jätetään muhimaan. Näin jatketaan muutamia päiviä kunnes taikina alkaa haista happamalta. 

Sitten voidaan alkaa leipoa. Lisätään kunnolla vettä ja ruisjauhoja että saadaan haluttu määrä taikinaa. Itse lisään 2dl vettä per reikäleipä jonka haluan leipoa. Jauhoja niin paljon että tulee vellimäinen taikina, aika löysä. Sekoitetaan ja jätetään lämpimään huoneilmaan vaikka tiskikoneen päälle harson alle odottamaan seuraavaan päivään. Aamulla otetaan pari desiä taikinaa uutta juurta varten taikinaa talteen. Sitten lisätään ensin suolaa ja sekoitetaan. Noin 1 tl/ reikäleipä. Lisätään vähän jauhoja tarpeenmukaan jotta saadaan hieman kiinteämpi mutta sormiintarttuvan tahmainen taikina. Jauhoja vähän pinnalle jotta voidaan muotoilla jauhotetuille pelleille ruisleivän muotoon. Käytän pientä juomalasia kiertämällä keskiosan irroittamiseen. Jätän harson alle kohoamaan puoleksi päiväksi. 



Iltapäivällä tai illalla paistan +250*C noin 30 min. Uunin pohjalle laitan jo lämmitysvaiheessa vesikipon jotta ilma uunissa höyryyntyy ja leivästä tulee rapsakkaa. Paiston jälkeen käärin leivät liinaan jäähtymään. 

Entä sitten se juuri? No sen kun on ottanut erilleen ennen suolan lisäämistä omaan keppoonsa niin sitten lisään siihen tilkan vettä, jotain desin siis. Ja jauhoja jotta juurella on "ruokaa" taas viikoksi. Ripottelen pinnalle jauhoja ja laitan kannen epäilmatiiviisti eli raolleen päälle ja jääkaappiin ylähyllylle viikoksi. En jaksa ruokkia päivittäin sillä viikon se pysyy hengissä ihan muutenkin. Ensi viikolla taas otan sen purkista ja laitan kulhoon, lisään kädenlämpöistä vettä ja jauhoja. Annan olla yön yli, otan uuden juuren pois ja lisään suolat, jauhot ja taputtelen pellille päiväksi nousemaan paistaen illalla. Mitä vanhempi juuri on, sen paremmin se toimii kuulemma. Pilaantuneen juuren tunnistaa etikanhajusta ja siitä, että sen pinnalle nousee nestettä. Tällöin juurella ei ole tarpeeksi ruokaa ja sen voi yrittää pelastaa lisäämällä jauhoja. Jo tokalla leipomiskerralla leipä on törkeän hyvää!!!!

Lähikaupassa tuo kilon luomuruisjauhopussukka maksaa 1,35€ ja siitä leipoo noin 4-6 ruisleipää.





Kommentit

Suositut tekstit